Naukowcy opracowali metodę druku 3D z czekolady na zimno
Druk 3D z czekolady to jedna z pierwszych ciekawostek jaka pojawiła się po spopularyzowaniu niskobudżetowego druku 3D w technologii FDM. Przez wielu uznawana za wymysł, dla innych stała się sposobem na wypełnienie niszowych potrzeb rynku cukierniczego. W każdym przypadku materiał ten okazywał się jednak jednym z trudniejszych do opanowania, ale dzięki naukowcom z Singapuru może się to zmienić za sprawą opracowania nowej technologii druku 3D na zimno.
Czekolada pozornie może być uznawana za idealny materiał do druku 3D. Mięknie w stosunkowo niskich temperaturach oraz zastyga w temperaturze pokojowej, wystarczy tylko delikatnie ją podgrzać i od razu możemy zacząć proces druku 3D. Niestety nie jest to jednak tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Po pierwsze zakres temperatur, w obrębie których możemy się poruszać jest dość wąski, a po drugie jej krzepnięcie jest na tyle powolne, że ciężko wykonać jakąkolwiek większą lub skomplikowaną strukturę.
Powyższe problemy skutecznie studzą zapędy wszystkich domorosłych cukierników sprawiając, że druk 3D z czekolady wygląda tak jak wygląda. Sytuacji nie poprawiają również obawy dotyczące smaku, który może się niekontrolowanie zmieniać w zależności od czasu ekspozycji na podwyższone temperatury. Dzięki naukowcom z Singapore University of Technology and Design, którzy opracowali sposób na druk 3D z czekolady na zimno, wszystkie te problemy mogą niebawem stać się nieaktualne.
Opracowana technologia nosi nazwę Ci3DP, a jej sekretem jest specjalna mieszanka odpowiednich składników. Naukowcy wykorzystali różne kombinacjie syropu czekoladowego oraz proszku kakaowego, aby uzyskać mieszaninę, która pozwoli na wytłaczanie jej w temperaturze pokojowej. W czasie badań zwracano szczególną uwagę na takie parametry jak jej przyczepność oraz wytrzymałość świeżo układanych warstw.
Według naukowców technologia Ci3DP mogłaby działać również z innymi jadalnymi materiałami do druku 3D. Aby było to jednak możliwe należałoby przeprowadzić podobną analizę materiału, dodając do niego odpowiedniej substancji wzmacniającej jego strukturę. Poniżej znajduje się wynik takiej analizy przeprowadzonej na przykładzie omawianej dzisiaj czekolady.
Tym co może w tym projekcie być wielką niewiadomą, to przede wszystkim smak wydruków 3D z tego materiału. Sam fakt nazwania mieszaniny syropu czekoladowego i kakao czekoladą również może być przez niektórych uznana za dość kontrowersyjny.
Źródło: www.fabbaloo.com